odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner

Z SERCEM DO SERKA Z SERCEM DO SERKA Z SERCEM DO SERKA Z SERCEM DO SERKA Z SERCEM DO SERKA Z SERCEM DO SERKA

Mleko

Mleko na zdrowie!


Czy wiecie, że mleko ma wiele zalet prozdrowotnych? W szczególności jest dobrym źródłem wysokowartościowych białek, łatwo przyswajalnego tłuszczu, ważnych dla organizmu soli mineralnych (w tym wapnia i fosforu), szeregu witamin i innych składników. Jesienią mleko jest podstawą do przygotowania “złotego mleka”, napoju wzmacniającego naszą odporność, w którym dużą rolę odgrywa też kurkuma.
Już teraz warto zadbać o jego regularne picie i wejść silnym i zdrowym w nadchodzący sezon zimowy!
Przepis na “złote mleko” wywodzi się z tradycyjnej medycyny indyjskiej i jest coraz chętniej stosowane obok znanego wszystkim i klasycznego mleka z miodem.

A jak przygotować “złote mleko”? To bardzo proste!

Składniki na jedną porcję:


  • - 250 ml mleka Rolmlecz 3,2%
  • - łyżeczka mielonej kurkumy 
  • - łyżka miodu
  • - pół łyżeczki cynamonu
  • - plasterek świeżego imbiru
  • - opcjonalnie: szczypta pieprzu cayenne (jeśli chcemy się szybko rozgrzać)

Mleko wlewamy do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem). Podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, zdejmujemy z ognia i przelewamy do kubka. Na końcu dodajemy miód i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Nasza rada: Najlepiej jest pić “złote mleko” gorące, zaraz po przygotowaniu.

Produkty

Bez względu na porę roku, one zawsze będą pasować do Twojego jadłospisu. Sprawdź i przekonaj się, jakich smaków nie może zabraknąć w Twojej kuchni!

Serek z krówką to znany wszystkim smak, którym cieszymy się już od ponad 40 lat.

Jego sekret tkwi w najwyższej jakości świeżym mleku. I to właśnie nasze mleko jest podstawą całej rodziny produktów Rolmlecz sygnowanych legendarną krówką. Z dumą chwalimy się tym, co mamy najlepsze z mleka!

Mleko od krów pasących się w najczystszych regionach Polski to sekret smaku i prostego składu naszych produktów. A przekazywane z pokolenia na pokolenie tradycje mleczarskie sprawiają, że nasze produkty od lat pozostają niezmiennie pyszne.