odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner

Przepisy

CZAS: 60 min.
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: średnie
PRODUKT: serek waniliowy i masło

Smakowity jabłecznik z serkiem waniliowym

Sezon na jabłka oczywiście przywodzi na myśl jabłecznik. A jak jabłecznik, to aromatyczny cynamon, rozpływające się w ustach ciasto i… serek waniliowy! Tak, dobrze czytacie, znajdziecie u nas przepis na wyjątkową wersję tego słynnego ciasta, z dodatkiem naszego słynnego serka z krówką. Po prostu idealne połączenie!

Będziesz potrzebować:

  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 6 dużych jabłek
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego Rolmlecz
  • 250 g masła ekstra wiejskiego Rolmlecz
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Piekarnik nastaw na 180℃ z opcją pieczenia góra-dół. Do miski przesiej mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj i dodaj zimne, pokrojone w kostkę masło. Połącz składniki (możesz to zrobić z pomocą robota kuchennego). Następnie dodaj serek waniliowy Rolmlecz, połącz z masą, a na koniec całość posiekaj nożem i zagnieć. Ciasto powinno być elastyczne.

 

Podziel je na dwie części, a każdą z nich rozwałkuj na szerokość blachy. Pierwszą warstwę ułóż na spodzie blachy wyłożonym papierem do pieczenia.

 

Jabłka obierz, przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka wyłóż na pierwszej warstwie ciasta i oprósz cynamonem. Przykryj je drugą warstwą ciasta, delikatnie dociskając i łącząc brzegi. Zrób na cieście kilka nakłuć widelcem i wstaw do piekarnika.

 

Piecz na środkowej półce ok. 45-50 min. aż ciasto będzie zarumienione. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Nasza rada: Ciasto również sprawdzi się świetnie z bitą śmietaną (ze śmietanki 36% Rolmlecz) oraz lodami.