odmleczarzy-baner
odmleczarzy-baner

Przepisy

CZAS: 90 min.
STOPIEŃ TRUDNOŚCI: średnie
PRODUKT: twaróg

Świąteczny sernik pomarańczowy z polewą czekoladową

Jak święta to ciasto, a jak ciasto to oczywiście świąteczny sernik! W tym wydaniu z aromatyczną wanilią, pomarańczą, zwieńczony polewą czekoladową. Król deseru na każdym świątecznym stole. Z naszym przepisem i produktami Rolmlecz po prostu musi się udać!

Będziesz potrzebować:

Ciasto:

  • 1 kg twarogu tłustego mielonego Rolmlecz
  • 100 g masła ekstra wiejskiego Rolmlecz
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml śmietanki 36% Rolmlecz
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 36% Rolmlecz
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej
  • opcjonalnie: dowolna posypka lub świąteczne dekoracje wedle uznania

Piekarnik nagrzej do 170℃ z opcją pieczenia góra-dół. Na najniższy poziom piekarnika wstaw żaroodporne naczynie wypełnione wrzątkiem – kąpiel wodna podczas pieczenia sprawi, że ciasto będzie gładkie, nie popęka i będzie aksamitne w smaku. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i stopniowo dodawaj jajka, cały czas mieszając. Dodaj zmielony twaróg i miksuj na średnich obrotach.

 

Po połączeniu się składników dodaj śmietankę, ekstrakt i mąkę i połącz wszystko w gładką, jednolitą masę. Na samym końcu dodaj skórkę pomarańczową i całość wymieszaj szpatułką. Przełóż do naszykowanej tortownicy i wstaw do piekarnika na środkową półkę.

 

Piecz przez około 60 min., następnie wyłącz piekarnik, ostrożnie wyjmij naczynie z wodą i zostaw uchylone drzwiczki, tak aby stopniowo sernik zaczął się studzić. Wyjmij go z piekarnika po ok. 15 min. do całkowitego ostudzenia. W tym czasie nie zdejmuj obręczy tortownicy.

 

Przygotuj polewę rozpuszczając w kąpieli wodnej czekoladę i śmietankę. Tak przygotowaną polewę rozprowadź równomiernie na wystudzonym serniku i na koniec udekoruj wedle uznania.

 

Nasza rada: Najlepiej sernik przygotowywać dzień wcześniej i wystudzony włożyć na noc do lodówki. Dopiero na drugi dzień zdjąć obręcz i udekorować polewą.